minden ami 50-es évek

Rock and Roll Playlist

Rock and Roll Playlist

1956 októberének legnagyobb slágere és az új hazát választó emigránsok himnusza.

2015. október 23. - zoltanpaszinger

Míg itthon dübörögtek a tankok és hős hazafiak harcoltak a megszálló szovjet erők ellen, addig a Föld másik oldalán, egy boldogabb, könnyed, napfényes világban Elvis Presley uralta a slágerlistákat Don't Be Cruel című dalával.

A forradalom kitörése előtt néhány órával, 1956. október 23-án délelőtt a Magyar Rádióban készült egy felvétel. Boross Ida énekelte Dean Martin Memories Are Made Of This slágerének magyarra fordított változatát Honvágy címmel. Ez a dal lett az új hazát választó emigránsok himnusza.

Lapozás után visszatérünk a rock and rollhoz!

Számadatok: A Rolling Stone magazin szerint minden idők 169. legjobb dala és 1956 hatodik legsikeresebb felvétele.
11 hétig volt No1 az amerikai slágerlistákon: pop, country és az R&B listákon egyszerre.
Elvis legtöbb példányban eladott kislemeze is ez volt, több mint 6 millió példányban kelt el.
Érdekesség, hogy a kislemez B oldalán szereplő Hound Dog előbb lett No1, mint a Don't Be Cruel.

Játszották: Elvis Presley - ének, ritmusgitár, Scotty Moore - szólógitár, Bill Black - nagybőgő, D.J. Fontana - dob, Jordanaires - vokálok

Az RCA stúdiójában Steve Sholes producer keményen megdolgoztatta a zenekart. Akkoriban nagyon ritka volt, ha 3-4 "take"-ből nem sikerült egy felvétel... a Don't Be Cruelt összesen 28-szor ismételtette meg a zenészekkel, amíg végleg elégedett nem lett az eredménnyel.

A dal írója Otis Blackwell slágergyáros volt, akinek olyan szerzeményeket köszönhetünk mint a Great Balls of Fire vagy a Madonna által is énekelt Fever. Elvis "barátságból" megkapta Otistól a Don't Be Cruel szerzői jogainak felét. Blackwell annyira tehetségesnek találta a fiatal sztárt, hogy úgy gondolta, ennyit simán megérdemel a fiatalember, aki ráadásul feléneklés közben gyakran változtatott apróságokat a megírt dalszövegen.

A Don't Be Cruel sokakat megihletett, sokan elénekelték, feldolgozták, íme néhány érdekes verzió Ringo Starrtól, a power pop királyaitól a Cheap Tricktől, vagy végül Elvis bőgősének "szintis" feldolgozása.

Neked melyik tetszik a legjobban a négy közül?

 

 

 

elvis1956.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockandrollplaylist.blog.hu/api/trackback/id/tr688014391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása