minden ami 50-es évek

Rock and Roll Playlist

Rock and Roll Playlist

Jerry Lee 80

2015. szeptember 29. - zoltanpaszinger

lewis2015sm.jpgJerry Lee Lewis a rock and roll egyik úttörője ma 80 éves! Boldog születésnapot!

Nem volt semmi ahogy berobbant. A Sun Recordsnál felvett Crazy Arms c. dalból egyből 300.000 példányt adott el. Ez után olyan megaslágerek jöttek, mint a Whole Lotta Shakin' Going On, Great Balls of Fire vagy a Breathless. Jerry Lee karrierje azonban hamarosan megtört, ugyanis feleségül vette 13 éves unokatestvérét.

jerry_lee_lewis_haira-blog.jpgÉpp hogy egy kis sikert ért el a listákon, máris megbukott? Felkapott sztár volt, de esténkénti 10.000 dolláros gázsija hirtelen lecsökkent 250-re és a csillogó koncerttermek helyett füstös kocsmákban, sörözőkben játszhatott csak. Nehezen és lassan tudta megismételni a kezdeti sikereket, ilyen volt például az 1964-ben megjelent Live at the Star Club, Hamburg című lemeze, mely a szakma szerint a legvadabb rock and roll koncertfelvétel, mely valaha készült.

Van egy furcsa dolog, talán így akarták átvészelni az időszakot, amíg lecsillapodik a botrány. Sam Phillips a Sun Records alapítója a 60-as évek elején nyitott egy új stúdiót Memphisben és valahogy rábeszélte Jerry Lee-t, hogy "The Hawk" álnéven vegyen fel majd adjon ki egy instrumentális dalt. Nos, nem sikerült a trükk, annyira jellegzetes a zongorajáték, hogy Sólyom és Phillips azonnal lebuktak a Glenn Miller féle In The Mood átdolgozásával :) 

 

"The Hawk" - In The Mood

 

jerry-lee-lewis2015.jpgA 60-70-es években Country and Western dalaival többször No1 sikert ért el (egyik legnagyobb C&W dala itt), tucatnyi aranylemeze volt, Grammy díjakat söpört be, köztük a Grammy életműdíját is. 1986-ban tagja lett a Rock and Roll Hall of Fame-nek, 2003-ban megjelent az életéről készült meglepően hiteles film Dennis Quaid főszereplésével. A Rolling Stone magazin "Minden idők 100 legnagyobb előadója" listáján a 24-ik. Ő az utolsó élő tagja a Sun Records Million Dollar Quartetjének (Jerry Lee Lewis, Carl Perkins, Elvis Presley, Johnny Cash) Jerry Lee Lewis a mai napig koncertezik, aktív életet él Mississippiben. Magyarországon először 1998-ban játszott Chuck Berry-vel és Little Richarddal együtt, majd 2010-ben láthattuk újra Budapesten a Papp László sportarénában.

 

 No, de a száraz életrajzi adatok további folytatása helyett inkább álljon itt néhány érdekes felvétel Jerry Lee-től: 

Crazy Arms, az első felvétel a Sun Recordsnál

 

Great Balls of Fire és Breathless élőben, valami eszméletlen jó!

 

Sok más Sun művész lemezén is játszott, itt például Carl Perkinst kíséri hidegrázós húzással.

 

Tom Jonessal is bolondozott egy kicsit.
Tom a dalok előtt 50 centért megváltotta örökös tagságát a Jerry Lee fan clubban.
Akkor még volt értéke 50 centnek (haha)

 jerry-lee-lewis-with-teenage-cousin-who-he-married-in-1957-224461.jpg

"Whole lotta trouble goin' on" Jerry 13 éves feleségével, Myra-val

 

jerry-lee-lewis-policeman.JPG

 Nem volt igazán jó fiú...

 

million_dollar_quartet.jpg

 A Million Dollar Quartet
Jerry Lee Lewis, Carl Perkins, Elvis Presley, Johnny Cash

 

jerry_lee_lewis_1950s.JPG

 Zsánerfotó 1956-ból

lewis2015450.jpg

Jerry Lee Lewis 2015-ben

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockandrollplaylist.blog.hu/api/trackback/id/tr887864906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása