minden ami 50-es évek

Rock and Roll Playlist

Rock and Roll Playlist

A legnagyobb B oldalas sláger

2015. szeptember 27. - zoltanpaszinger

rockaroundtheclock.pngHogy lesz egy B oldalas dalból milliós eladás, hol lakik Lady Gaga, és ebben a két dologban mi az összefüggés? Az első sztori alatt/után/helyett hallgasd a Rock and Roll playlist első válogatását, benne tizenhat top sláger: Bill Haley, Chuck Berry, Elvis, Little Richard és sok-sok-sok más izgalmas előadó. A cikk végén ritkaságok és érdekességek, lapozd végig!

 

Rock and roll playlist #1 - az első 16 dal (lista a cikk végén)

Rock Around The Clock = a rock and roll himusza. A himnusz, ami B oldalas megjelenése után majdnem süllyesztőbe került. A dalt eredetileg Max Freedman és James Myers írta 1952 végén, Bill Haley 1954. április 12-én felvette és a modern rock zene egyik alappontjává tette. 

Haley beleszeretett a dalba, mindenképp lemezre akarta venni, de akkori lemezkiadójukkal (Essex) való különböző viták és jogi huzavonák miatt ez nem sikerült, plusz a kiadó eladhatatlannak gondolta a későbbi világslágert. Bill műsorra tűzte, koncerteken játszotta, és a közönség is szerette az új hangzást. 

Időközben a dalt Myers egy bizonyos Sonny Dae & the Knights nevű formációval kiadta Philadelphiában, minimális sikerrel. (a cikk után meghallgathatod) Ez a felvétel eljutott Haleyhez, aki elhatározta, mindenképp neki is rögzíteni kell, nem elég csak koncerteken játszani. Myers segített a zenekarnak, hogy az akkoriban talán legmenőbb Decca Recordshoz kerüljenek, kitörhessenek a country zenekar skatulyából és valami igazán újat csinálhassanak. A Decca emberei nem voltak biztosak a dal erejében, ezért úgy döntöttek, hogy tutira mennek és a kiadandó kislemez A oldalára egy Louis Jordan stílusú újdonságot, a Thirteen Woment teszik fel.

billhaley.pngA kislemez felvételére mindössze 3,5 órája volt a Cometsnek, ráadásul a Thirteen Womennel kicsit eltököltek, így a Rock Around The Clockra mindössze fél órájuk maradt. Érdekes, hogy nem az a felállás dolgozott a stúdióban, akikkel a koncerteken láthatták a Cometset, hanem a tökéletesre való törekvés miatt a kiadó két képzett session zenészt szerződtetett a dobos és a gitáros helyére. Danny Cedrone session gitáros nem volt túl magabiztos abban, hogy milyen szólót játsszon a dal alá, így Haley azt javasolta neki, hogy egy régebbi Comets felvétel a Rock The Joint szólóját emelje át egy az egyben ide. (a cikk végén hallgasd meg az eredeti szólót) A zseniális dobos pedig Billy Gussak volt. Vájtfülűek külön értékelhetik, hogy minden versszakban más és más dobtémát játszik. A vendégzenészek egyébként fejenként 21-21 dollárt kaptak a két dalért.

Közepes siker lett, a kislemezből 75.000 példányt adtak el, a Billboard lista 23-ik helyéig jutottak el vele.

Egy évvel később robbant a bomba! Megjelent egy Metro-Goldwyn-Mayer film, a Blackboard Jungle és mindent felborított, amit addig a popzenéről gondoltunk. A mozik több esetben nem is merték az eredeti, csak az erősen vágott változatot vetíteni, mert a film elején, már a stáblista alatt a nézők őrjöngeni, táncolni kezdtek. Angliában a bemutató alatt pl. a székeket is kitépték a helyükről, egy mozit felgyújtottak, az előadások után pedig az utcán zavargásokat szítottak az új zene, a rock and roll rajongói. Ez után nem volt megállás, valami új indult el az egész világon, a popkultúra gyökereiben megváltozott. A Rock Around The Clock milliós eladást produkált és 1955 május 14-től nyolc hétig állt a Billboard lista élén.

Óóóó és a legérdekesebb! Amikor megjelent a kislemez még nem volt rock and roll! Elképesztő, hogy a világ legnagyobb rock and roll slágerének stílusa nem más, mint FOX-TROT! :)

foxtrot.jpg

 

A Blackboard Jungle nyitóképei

 

riot.png

Hangulat a Blackboard Jungle vetítésén

 

Valamiért ez a verzió nem lett átütő siker :)

 

Ebben a dalban hallhatták először a később ikonikussá vált gitárszólót 0.30 (1952, Essex)

És hogy jön ide Lady Gaga? A népszerű művész abban az épületben vett magának nemrég apartmant, ahol Bill Haley és az Üstökösök a Decca stúdiójában megváltoztatták a világot. Valószínűleg nem véletlen választotta lakhelyéül a legendás Pythian Temple-t, az 1928-ban épült Art Deco házat, melyben eredetileg mozik voltak, majd a Decca a vetítőtermekből fantasztikus, egyedi hangzású stúdiót épített. 

Az első tizenhat:

  1. Bill Haley & His Comets - Rock Around The Clock
  2. Chuck Berry - Johnny B. Goode
  3. Jerry Lee Lewis - Great Balls Of Fire
  4. Eddie Cochran - Somethin' Else
  5. Little Richard - Tutti Frutti
  6. Elvis Presley - Hound Dog
  7. Ritchie Valens - La Bamba
  8. The Champs - Tequila
  9. The Chordettes - Mr. Sandman
  10. Ritchie Valens - Come On Let's Go
  11. Beach Boys - Surfin' USA
  12. Chubby Checker - Let's Twist Again
  13. Frankie Ford - Sea Cruise
  14. Elvis Presley - Blue Suede Shoes
  15. Danny And The Juniors - At The Hop
  16. Gene Vincent - Who Slapped John?

A bejegyzés trackback címe:

https://rockandrollplaylist.blog.hu/api/trackback/id/tr397820574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása