minden ami 50-es évek

Rock and Roll Playlist

Rock and Roll Playlist

74 éves az első brit rocker-lovag, Cliff Richard

aki elhozta a rock and rollt Angliába

2015. október 14. - zoltanpaszinger

cliff-richard.jpg1940. október 14-én született Indiában Harry Rodger Webb néven a Brit Birodalom Rendjének Tisztje, Sir Cliff Richard énekes, zeneszerző, színész. Lovagi címét brit rockzenészek közül elsőként 1995-ben vette át, két évvel Sir Paul McCartney előtt. 17 évesen pedig elhozta az angoloknak a rock and rollt. Boldog születésnapot Sir Cliff!

A dal pedig, amivel a fiatal srác megalapozta azóta is tartó karrierjét nem volt más, mint a Move It!

A legendák szerint egy londoni emeletes busz tetején íródott a dal két megálló között, ami megjelenése után rögtön a 2. helyre került a brit slágerlistán. John Lennon szerint: "Azt hiszem, hogy a legelső brit kislemez a Move It volt és előtte nem volt semmi.", Brian May szerint: "Amikor kijött Cliff Richard és a The Drifters első lemeze, megérkezett Angliába a rock 'n' roll."

Ugye, valami gyanús a Brian May idézetben? Igen, Cliff egy Drifters nevű zenekarral rögzítette az első slágerét, ám ilyen néven már létezett amerikában egy kiváló doo-wop együttes, akiknek többek között ilyen dalokat köszönhetünk, mint a Stand By Me vagy a Save The Last Dance For Me. Kis jogi huzavona után Cliff Richard Drifterse új nevet vett fel, ők lettek a The Shadows. Szerzői jogi ügyeskedések és a bevételek maximalizása miatt hivatalosan Cliff sosem volt a Shadows tagja, külön szerződtek a kiadókkal lemezeikre. Az együttes külön is szép sikereket ért el, előfutáraik voltak a klasszikus brit beategyütteseknek. Az itt meghallgatható 1960-as Apache-t egy olyan szép korszakban rögzítették, amikor még egy TV stúdióban is lehetett dohányozni:

Cliffet talán saját rock and roll forradalma taszította le a trónról, fénye pár évre megkopott: Amerikában nem tartották a "brit invázió" tagjának, otthonában pedig a The Beatlessel kellett versenyeznie. Sikerei csúcsán aktívan kezdte gyakorolni keresztény hitét, nyilvánosan hirdette kereszténységét és ez nagyban befolyásolta karrierjét. Úgy gondolta, abbahagyja a rock and rollt, inkább tanár lesz, azt érezte, hogy nem tud többé rocker lenni. Barátai szerencsére lebeszélték ilyen irányú terveiről. Tanárság helyett rengeteg filmet forgatott és lágyabb dalokat tett sikerlistássá. Ilyen volt például a Young Ones vagy egy nagyszerű film a Summer Holiday, melyet előszeretettel játszott a szocializmusban a Magyar Televízió.

Filmek, filmek, slágerek, kitartó munka után a nagy visszatérés nem máshol történt meg, mint az Eurovíziós Dalfesztiválon. Egy világsláger született meg 1968-ban, a Congratulations, ami második helyet ért el a versenyen. (Hazai verzióját Fenyő Miklós énekelte Napfény a jégen címmel.) Érdekes adalék, hogy Cliff szerette volna megismételni az Eurovíziós sikert pár évvel később, ahol a döntő előtt belső feszültségét némi Váliummal enyhítette... az élő adás előtt menedzsere alig bírta felkelteni a már teljesen nyugodt énekest mély álmából.

Cliff Richard a legsikeresebb brit sztár, ha a lemezeladásokat és a slágerlistás szerepléseket nézzük. Csak Angliában 20 millió kislemezt adott el, többet mint bárki más a birodalomban. Ebből az iszonyatos mennyiségből 14 dal lett első és 118 került a legjobb 40 közé. Hihetetlen számok, még a Beatles vagy Elvis Presley sem ért a nyomába. És akkor még nem esett szó a világszerte eladott 250 millió lemezről...

Itthon az újkori dalai közül talán a Some People lett a legismertebb.

2009-ben egy elképesztően sikeres turnéba kezdett eredeti együttesével, órák alatt keltek el a jegyek az összes állomásra. 

Élete mentes volt a botrányoktól, azonban nemrégiben gyermekmolesztálással vádolta meg két "áldozata". Állításuk szerint a sztár a 80-as években egy videó forgatása közben próbált meg illetlen módon közeledni az akkor 15 éves fiatalokhoz. Richard visszautasítja és abszurdnak nevezi ezeket a vádakat.

Cliff Richard 2001 óta John McElynn katolikus pappal él együtt, ám nem nyilatkozik kapcsolatuk természetéről: „Elegem van a média spekulációiból. Mi köze van bárkinek is ahhoz, magánemberként mit csinálunk?” Új életrajzi könyvében pedig azt javasolja a katolikus egyháznak, hogy tegye lehetővé az azonos nemű párok házasságát.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockandrollplaylist.blog.hu/api/trackback/id/tr257967018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terézágyú 2015.10.15. 08:52:06

Direkt van amerika meg anglia kisbetűvel írva? :)

"Sikerei csúcsán áttért a keresztény hitre"

Ijjjjj....

Áttérni vallásra lehet. és előtte muszlim volt, vagy mi?
Nem azt akartad írni, hogy anglikán volt és katolikus lett???

"Egy világsláger született meg 1968-ban, a Congratulations, ami második helyet ért el a versenyen. (Hazai verzióját Fenyő Miklós énekelte Napfény a jégen címmel.)"

??? Ezt honnan veszed? A dalt Fenyő jegyzi, mint szerző. Azt akarod mondani, ezzel a "verzióval" hogy plágium????

zoltanpaszinger 2015.10.15. 10:07:04

@Terézágyú: Köszönöm az észrevett helyesírási hibát, melyet javítottam. A vallási ügyet egyértelműsítettem. Hallgasd meg a két dalt egymás után és érteni fogod a verziózást.
süti beállítások módosítása