minden ami 50-es évek

Rock and Roll Playlist

Rock and Roll Playlist

Online Rádió

2015. november 05. - zoltanpaszinger

Örömhír! Régi nagy terv vált valóra, elindult a Rock and Roll Playlist Online Rádió - egyelőre kísérleti - adása. A link, ahol a webes stream vagy a különböző lejátszók filejai elérhetők:

http://music.yampi.xyz/

Folyamatosan alakul a műsor, indulnak a tematikus adások, készül a népszerű TuneIn integráció és ahogy ilyenkor mondani kell: STAY TUNED!

rockandrollplaylist-tunein-station-image.png

1956 októberének legnagyobb slágere és az új hazát választó emigránsok himnusza.

Míg itthon dübörögtek a tankok és hős hazafiak harcoltak a megszálló szovjet erők ellen, addig a Föld másik oldalán, egy boldogabb, könnyed, napfényes világban Elvis Presley uralta a slágerlistákat Don't Be Cruel című dalával.

A forradalom kitörése előtt néhány órával, 1956. október 23-án délelőtt a Magyar Rádióban készült egy felvétel. Boross Ida énekelte Dean Martin Memories Are Made Of This slágerének magyarra fordított változatát Honvágy címmel. Ez a dal lett az új hazát választó emigránsok himnusza.

Lapozás után visszatérünk a rock and rollhoz!

Tovább

Zene-zene-zene

újabb 16 dal, melyek a kedvenceid lesznek

Ködös őszi este készült ez a felettébb vidám dalokból álló válogatás :) Hallgasd szeretettel és nagy hangerővel!

Került bele dögös rockabilly, doo-wop, rhythm and blues és kakukktojásként egy sunshine pop dal is a 60-as évek közepéről a The Monkeestől.

Kérdés: mit jelent szerinted a "like a one-eyed cat peepin' in the seafood store" a meglehetősen szexuális szövegvilágú Shake Rattle and Roll c. dalban? Ötletek jöhetnek kommentben. Köszi!

  1. Bill Haley & His Comets - Rip It Up
  2. The Marcels - Blue Moon
  3. Ritchie Valens - Framed
  4. Dion and the Belmonts - Teenager In Love
  5. The Cadillacs - Speedoo
  6. Big Joe Turner - Shake, Rattle and Roll
  7. Bobby Helms - You are my Special Angel
  8. Chubby Checker - The Twist
  9. Elvis Presley - That's Allright Mama
  10. Dale Hawkins - Suize Q
  11. Little Richard - Long Tall Sally
  12. Fats Domino - Ain't that a Shame
  13. Johnny Burnette . Train Kept-a-Rollin
  14. The Monotones - Book of Love
  15. The Monkees - I'm a Beliver
  16. Jackie Wilson - Reet Petite

 

 

74 éves az első brit rocker-lovag, Cliff Richard

aki elhozta a rock and rollt Angliába

cliff-richard.jpg1940. október 14-én született Indiában Harry Rodger Webb néven a Brit Birodalom Rendjének Tisztje, Sir Cliff Richard énekes, zeneszerző, színész. Lovagi címét brit rockzenészek közül elsőként 1995-ben vette át, két évvel Sir Paul McCartney előtt. 17 évesen pedig elhozta az angoloknak a rock and rollt. Boldog születésnapot Sir Cliff!

Tovább

Ettől lesz jó hangulat a házibulidon

Fogadd szeretettel ezt a válogatást, melyet azért raktam össze, hogy a pénteki vagy szombati házibulidon az eddigi jó hangulatot még fokozni tudd. Tekerd maximumra a hangerőt, indítsd el a lejátszást és mehet a tánc! :)

16 szuper dal a legjobbakból, csak neked! Kerültek bele vad, őrjöngős dalok, mint pl. a Keep-a-Knockin vagy az I Got Stung, van benne egy kis ritkaság, LaVern Bakertől a Jim Dandy és simulni is lehet Paul Anka mézes-mázos dalára.

Jó szórakozást! (részletes dallista a tovább gombra kattintva)

Tovább

Akinek Jimi Hendrix basszusozott: Jayne Mansfield

Minden ok adott arra, hogy imádjuk az 50-es évek szőke szexszimbólumát, Jayne Mansfieldet.

Férje "Mr. Universe 1955" - Mickey Hargitay magyar származású testépítő. Közös gyermekük Mariska Hargitay, Emmy-díjas színésznő, az Esküdt ellenségek: Különleges ügyosztály Olivia Benson detektívje.

Jayne egyik legnagyobb sikere az 1956-os Female Jungle c. filmben Candy Price karaktere volt.

jayne-candy.jpgJayne Mansfiled Candy Price szerepében

Igazán sokoldalú volt. Színpadi színészként, énekesként, sztriptiztáncosként is sikeres volt. 1958-ban a las vegasi Tropicana bár szerződtette le négy hétre "french dressingre", mely szerződés érvényességét a nagy sikerre való tekintettel 8 hétre tolták ki.

jayne_mansfield_night_club.jpg

 

A galéria előtt pedig a legérdekesebb. Jayne Mansfield zenei karrierje alatt több lemezt adott ki, köztük egészen extrémnek tűnőket is, mint például a Shakespeare, Tchaikovsky & Me című 1962-es album, melyen Shakespeare szonetteket szaval Csajkovszkij zenéjére. Egy későbbi kislemezén pedig nem más basszusozik mint a legendás gitárhős, Jimi Hendrix. Hallgasd meg a dalt, igazán jól sikerült, fantasztikus hangulata van:

 

Lapozgasd végig a galériát, és ámulj, akárcsak Sophia Loren :)

 

Nem maradhatunk rock and roll nélkül ma sem. Jayne bizonyára rengeteg tini szívét tette tönkre.. talán a fiatel Elvis Presley is remegő kézzel rajongott érte... Jöjjön a Heartbreak Hotel Elvistől, hallgasd meg ezt az iszonyat jó élő változatot. Gitár: Scotty Moore, bőgő: Bill Black, dob: D.J. Fontana

Elindult az űrkorszak

telstar.jpg58 éve, 1957. október 4-én lőtték fel az "oroszok" az első mesterséges holdat, a Szputnyik-1-et. 92 nap alatt 1440-szer kerülte meg a földet az eszköz, mielőtt visszatérés közben elégett a Föld légkörében. Hatalmas lépés volt ez az emberiség számára, elindította a két nagyhatalom közötti űrversenyt, hidegháborút, de az akkori zenészeket is megihlette a fantasztikus technkai bravúr.

Lazán kapcsolódik az orosz Szputnyikhoz a The Tornados együttes Telstar című Billboard No1 toplistás instrumentális dala, melyet az 1962-ben fellőtt Telstar kommunikációs műhold emlékére írt a legendás zenész és hangmérnök Joe Meek.

A Telstarral hoztak létre a világon először élő televíziós- és telefonos összeköttetést Amerika és Európa között. A mesterséges hold sajnos a hidegháború áldozata lett, ugyanis egy magaslégköri atombomba robbantás miatt megnövekedett sugárzás miatt érzékeny tranzisztorai hamar tönkrementek és 400 televíziós, telefonos összeköttetés létrehozása után Föld körüli pályára állása után hét hónappal megszakadt vele minden kapcsolat.

 

Jerry Lee 80

lewis2015sm.jpgJerry Lee Lewis a rock and roll egyik úttörője ma 80 éves! Boldog születésnapot!

Nem volt semmi ahogy berobbant. A Sun Recordsnál felvett Crazy Arms c. dalból egyből 300.000 példányt adott el. Ez után olyan megaslágerek jöttek, mint a Whole Lotta Shakin' Going On, Great Balls of Fire vagy a Breathless. Jerry Lee karrierje azonban hamarosan megtört, ugyanis feleségül vette 13 éves unokatestvérét.

Tovább

A legnagyobb B oldalas sláger

rockaroundtheclock.pngHogy lesz egy B oldalas dalból milliós eladás, hol lakik Lady Gaga, és ebben a két dologban mi az összefüggés? Az első sztori alatt/után/helyett hallgasd a Rock and Roll playlist első válogatását, benne tizenhat top sláger: Bill Haley, Chuck Berry, Elvis, Little Richard és sok-sok-sok más izgalmas előadó. A cikk végén ritkaságok és érdekességek, lapozd végig!

Tovább
süti beállítások módosítása