minden ami 50-es évek

Rock and Roll Playlist

Rock and Roll Playlist

Elindult az űrkorszak

2015. október 04. - zoltanpaszinger

telstar.jpg58 éve, 1957. október 4-én lőtték fel az "oroszok" az első mesterséges holdat, a Szputnyik-1-et. 92 nap alatt 1440-szer kerülte meg a földet az eszköz, mielőtt visszatérés közben elégett a Föld légkörében. Hatalmas lépés volt ez az emberiség számára, elindította a két nagyhatalom közötti űrversenyt, hidegháborút, de az akkori zenészeket is megihlette a fantasztikus technkai bravúr.

Lazán kapcsolódik az orosz Szputnyikhoz a The Tornados együttes Telstar című Billboard No1 toplistás instrumentális dala, melyet az 1962-ben fellőtt Telstar kommunikációs műhold emlékére írt a legendás zenész és hangmérnök Joe Meek.

A Telstarral hoztak létre a világon először élő televíziós- és telefonos összeköttetést Amerika és Európa között. A mesterséges hold sajnos a hidegháború áldozata lett, ugyanis egy magaslégköri atombomba robbantás miatt megnövekedett sugárzás miatt érzékeny tranzisztorai hamar tönkrementek és 400 televíziós, telefonos összeköttetés létrehozása után Föld körüli pályára állása után hét hónappal megszakadt vele minden kapcsolat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockandrollplaylist.blog.hu/api/trackback/id/tr307890436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása